Kategori: Slipning

Frågor och svar

Här svarar vi på alla frågor vi får

Är det värt att lämna in en så kallad billig kniv till er för slipning? En billig kniv kan till exempel vara en IKEA-kniv eller liknande.

Ja, det tycker vi. Hos oss kostar det från 39 kronor att få en kniv slipad. Då slipar vi den så att eggen blir som ny, ibland till och med bättre. Att slipa en gammal sliten kniv är dessutom betydligt mer miljövänligt än att köpa en ny. Vi har slipat många så kallade billiga slit-och-släng-knivar och alla kunder har hittills varit väldigt nöjda med resultatet.

Jag har hört att man måste ha en speciell sliputrustning för att slipa Globalknivar, stämmer det?

Nej, det stämmer inte. Det är en väldigt vanlig myt. En Globalkniv är oftast tillverkat i ett lite hårdare stål som gör att skärpan håller väldigt bra. Man behöver dock vare sig specialkunskap eller specialutrustning för att slipa knivar från Global. Vi har många kunder som lämnar in just Globalknivar för slipning till oss och de är väldigt nöjda med vår slipning.

Vilka slipvinklar/eggvinklar/slipfaser rekommenderar ni?

Många professionella kockar vill gärna ha sina knivar slipade med en slipfas på 15°. Ju snävare och finare graden är desto fortare tappar kniven skärpa. För vardagskocken rekommenderar vi en eggvinkel på 20° för de flesta köksknivar. Filéknivar bör dock ha en snävare vinkel om cirka 15-17°.

På jaktknivar, skogsknivar och bruksknivar tycker vi att en slipvinkel på 25° är utmärkt.

Givetvis slipar vi alla knivar efter våra kunders önskemål.

Om jag vill slipa mina knivar själv, vilken utrustning rekommenderar ni då?

Vi rekommenderar bland annat ett slipsystem från Spyderco, det heter Tri-Angle Sharpmaker. Det här slipsystemet har två fasta eggvinklar att välja på, 15° och 20°. Knivslipen fungerar bra till alla moment i slipprocessen vilket bland annat inkluderar underhållsslipning, bryning och grundslipning.

Det är väldigt lätt att lära sig detta slipsystem. Fördelen med att ha fasta vinklar är att det mer eller mindre är omöjligt att för hand hålla en konstant vinkel.

Här kan ni läsa mer om vilka knivslipar vi på Slipverkstaden rekommenderar

Kan ni slipa japanska knivar, typ gyutoknivar, sashimiknivar och santokuknivar?

Ja, vi slipar i princip alla knivtyper och knivmodeller. Enkeleggade knivar, knivar där eggen bara är slipad på ena sidan, slipar vi för hand på japanska våtstenar. Vi har erfarenhet och utrustning för att slipa övriga typer av japanska knivar.

Vi mäter vilken vinkel kniven är grundslipad i och slipar efter denna vinkel.

Polerar ni upp knivarna innan ni slipar dom eller bör jag göra det innan jag skickar in knivarna till er?

Vi tar bort rostfläckar och eventuella missfärgningar om det går att göra det. Knivarna ska givetvis vara rena när de skickas in. Med att de ska vara rena menas att de till exempel inte ska ha några matrester på sig. De ska alltså vara hygieniskt rena. Men, alla skönhetsfläckar försöker vi att åtgärda så gott vi kan. Vi rekommenderar att man polerar kniven innan den skickas in i och med att det är lätt att man kommer åt eggen om man gör det i efterhand.

Vilken eggvinkel ska jag ha när jag slipar rakknivar?

När du slipar en rakkniv så är det rakknivens konstruktion som avgör eggvinkeln. Du lägger rakknivens rygg platt mot stenen och jobbar med ryggens vinkel när du slipar. Du behöver alltså inte tänka på slipfas/slipvinkel när du slipar en rakkniv så länge du håller ryggen platt mot stenen.

Kan man slipa en schweizisk armékniv hos er?

Givetvis slipar vi schweiziska arméknivar. Den här typen av fällkniv får en slipfas på cirka 20 grader när vi slipar den. Så har du en armékniv liggandes där hemma som du vill ha en ny fin egg på är du hjärtligt välkommen till oss.

Jag vill skicka in mina knivar för slipning till er, hur går jag tillväga?

Du börjar med att packa in knivarna väl. Sedan skickar du knivarna till vårt sliperi på denna adress:

Slipverkstaden.se
C/O Per Nilsson
Kopparvägen 26
176 72 Järfälla

Telefonnummer för eventuell SMS-avisering: 0708-100964

Hur betalar jag?

Du kan betala med kontanta medel, via Swish (0708100964), med banköverföring samt kort. Endast företag och organisationer erbjuds möjlighet att betala med faktura.

Förskottsbetalning är det som gäller om du skickar in gods.

Fråga Slipverkstaden om knivslipning och slipning.

Bildarkiv

Här hittar ni Slipverkstadens bildarkiv, bland annat finns det före- och efterbilder på slipade don

Fransk kockkniv av märke Sabatier

Den här franska kockkniven är tillverkad i kolstål. Knivar som är tillverkade i kolstål är betydligt känsligare för rost än vad andra knivar är. Sabatier är inte ett knivmärke, utan benämningen på knivar som är tillverkade i regionen Thiers i Frankrike. Det finns över 35 knivtillverkare som kallar sina knivar för Sabatier. Vi på Slipverkstaden är själva väldigt förtjusta i knivar och rakknivar från Thiers Issard Sabatier.

Den här kniven har blivit rengjord. All rost och alla mörka fläckar är borttaget. Kniven har fått en helt ny egg samt en ny spets.

Så här såg kockkniven ut innan vi påbörjade restaureringen

Sabatierkniv tillverkad i kolstål. Avbruten spets samt väldigt slö egg. Kniven var hårt angripen av rost och missfärgningar.

Vi putsade kniven med bland annat ett finkornigt våtslippapper samt fixade poleringen med Autosol. Därefter fick kniven en ny snäv grundegg. Grundeggen lade vi på runt 10 grader. När kockkniven fått ny egg och spets slipade slipade vi kniven egg i 15 grader. Just 15 grader är bra för den här typen av köksknivar. Tänk på att ju snävare eggvinkel kniven har desto sämre håller den skärpan. Det är alltså viktigt att bryna kniven hela tiden med ett brynstål. Vi rekommenderar att man alltid bryner kniven efter och före användning, på så sätt har man alltid en skarp kniv. I vårt sliperi har vi tillgång till utrustning som gör att vi kan slipa knivar, verktyg, yxor, liar, saxar med mera i valfri slipfas.

Vi gav den här kniven lite extra lyx och fixade även till knivskaftet med lite träolja.

Så här fin blev Sabatierkniven efter vår behandling och slipning

Nyrestaurerad och slipad Sabatierkniv. I vårt sliperi har vi gett kniven en lyxbehandling. Vi har slipat den, återställt både spets och egg samt tagit bort rost och missfärgningar från knivbladet.

Rostig och hackig Morakniv®

Den här Morakniven® var rejält åtgången och ruffig när vi fick in den till vårt sliperi. Eggen var totalförstörd, kniven var angripen av rost och spetsen var avbruten. Den här svensktillverkade kniven har också ett knivblad som är tillverkat i kolstål. Kolstålsknivar är väldigt bra i och med att man kan slipa och bryna dem så att de får en väldigt skarp skärpa.

Morakniv® med kolstålsblad. Hackig, rostig, repig och allmänt misshandlad. Spetsen var avbruten och eggen förstörd. Vi slipade kniven och gav den nytt liv.

Morakniven fick en helt ny egg. Vi slipade ner kniven lite för att den gamla slitna och hackiga eggen inte skulle följa med. Kniven polerade vi med bland annat Autosol och våtslippapper.

Nyslipad morakniv. Nu är den här morakniven riktigt vass och fin. Mora of Sweden tillverkar väldigt prisvärda bruksknivar.

Fler bilder på slipade yxor, knivar, saxar, rakknivar och verktyg hittar du på vår Pinterest-sida och Facebook-sida.

Tormek på besök i Sundbyberg hos SweDendro AB

Stig Reitan från Tormek bjuder på show när han demonstrerar hur lätt det går att slipa en Globalkniv på Tormeks slipmaskin T 7.Tormek som är en världskänd tillverkare av förstklassiga slipmaskiner brukar åka runt och demonstrera sina slipmaskiner ute hos sina återförsäljare. Vi passade på att träffa Stig Reitan från Tormek när han var hos deras återförsäljare SweDendro AB i Sundbyberg.

Vi på Slipverkstaden är 100 % nöjda med den service och support som Tormek erbjuder. Det är inte för inte som Tormek kan erbjuda en garantitid på hela 10 år.

På bilden ser vi Stig bryna en Globalkniv på läderbrynskivan. Slipmaskinen är en T-7, det är Tormeks toppmodell, samma modell som vi använder när vi slipar knivar i vårt sliperi.

När man bryner kniven tar man bort den så kallade råeggen. Detta är sista steget i slipprocessen. 

När man har brynt kniven på läderskivan blir kniven bokstavligen rakbladsvass.

 

 

 

 

 


Vi uppdaterar den här sidan så ofta vi kan. Snart kommer bilder på en restaurerad rakkniv.

Skarpslipad yxa, rakbladsvass!

skarpslipad yxa, rakborste och raktvålVi gillar att testa skärpan på olika saker. Snart är det dags att testa hur skarpt man kan slipa en yxa. Oftast så slipar man yxor med en eggvinkel på cirka 30-50° per sida. Den här yxan har en eggvinkel på cirka 17°.

Vi ska prova om man kan raka sig med den. Vi är lite nervösa inför testet men vi tror att det kommer gå bra.

Rakningen blir lite extra lyxig då vi använder en rakborste och en raktvål.

Vi återkommer med bilder, oblodiga sådana förhoppningsvis när testet är klart. Vi ska spela in rakningen på film också. Vi gör allt för att underhålla våra kunder, och framtida kunder.

Har du tips eller idéer på hur du vill att vi ska testa skärpan? Mejla oss!

 

 

Kommentarer inaktiverade för Bildarkiv Postad i

Skarpslipad yxa

Hur vi slipar yxor

När den här yxan kom till oss hade den knappt någon egg. Den var slöare än en smörkniv. Efter lite kärlek och arbete är den nu så pass vass att man kan filea tomater med den. Eggvinkeln på just den här yxan är cirka 20 grader. Vi har valt att lägga en så skarp vinkel i och med att yxan ska användas som späntyxa inomhus. Det betyder att den kommer att användas i mjukt trä och till precisionsarbete.

Slipverkstaden.se på YouTube

 

Slipning i de sociala medierna

Google+ och Facebook

Nu finns Slipverkstaden på Google+ och Facebook. Klicka på länken så kommer du till respektive sida.

Har du frågor eller funderingar kring knivslipning, eller annan slipning, är du alltid hjärtligt välkommen att kontakta oss.

Knivslipning i Stockholm. Vassa priser. Hjärta, kompetens och utrustning. Alltid skarp service. Välkommen!

Filmer om knivslipning och övrig slipning

Vi har även en egen kanal på YouTube som handlar om just skärpa. Klicka här så kommer du till vår kanal på YouTube.