Eggvinkeln på en yxa ska vara ca 25-30 grader, vilket tål att tänkas på när man ska slipa den.
Precis som på knivar ska hela eggen slipas och dessutom lika mycket på båda sidorna.
Om eggen har stora skador eller jack, kan man med fördel använda en smärgelskiva, men akta dig för att använda för mycket hetta och behåll den ursprungliga formen på eggen.
Om skadorna inte är lika omfattande, kan man också här använda våtsten eller slipsten eller bara ett grovt bryne.
Om du använder slipsten, så låt yxan dras fram och tillbaka under slipningen för en jämn egg. Hela slipstenens bredd måste användas, annars förstörs stenen och blir ojämn och får små gupp.
Slutligen används ett grovt brynstål på yxan för att få bort små ojämnheter eller råeggen som uppkommer vid bryning, och sedan ett finare bryne som med fördel kan doppas i lite symaskinsolja eller råolja först, för ett bättre resultat på yxan.
Ett tips för att få mindre råegg när man slipar med slipsten, är att slipa mot stenens rotationsriktning.
Som grädde på moset, kan man till sist dra sidorna på eggen över en läderrem. Då får man en fin lyster.