Skärsliparen

De flesta har säkert hört berättelser från förr. Berättelser om det hårda livet på landsbygden i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Kanske har farmor eller någon äldre släkting berättat gamla minnen om en tid som inte längre finns. Två världskrig, urbanisering och landvinningar inom en hel del områden har sett städerna växa och de gamla bondesamhällena urholkas. Det finns dock en del berättelser som lever kvar än idag. Många av dem är höljda i dunkel och mystik. Tidens tand har kanske lagt till eller dragit ifrån och på så sätt bidragit till tjusningen. Inom folktron finns myter om skogsrået, näcken och vättar. Berättelserna om Skärsliparen är dock inga sagor utan denna karaktär fanns på riktigt.

Ett kringflackande liv

Livet som skärslipare var inte alltid lätt, men det var ett vanligt yrke förr. Oftast levde traktens skärslipare ett kringflackande liv som påminde om en luffares, men skärsliparen sålde sliptjänster. Slipdonet monterades på till exempel en cykel eller en moped och följde helt enkelt med knivsliparen dit han skulle. Skärsliparen sov där han kom åt under sina färder och stannade till på alla gårdar och torp längs vägen. Där slipades kniveggar, yxor, liar, skär till gräsklippare, saxar och annat som krävde slipning för att vara vasst nog att användas i olika former av arbete.

Skärsliparens yrke finns inte längre kvar, men historierna lever vidare om den smutsige mannen som knackade på och ville titta på hushållets knivar. Detta var många gånger lite skrämmande för både kvinnor och barn om mannen i huset befann sig på åkern eller var ute i ett ärende. De sista ambulerande skärsliparna försvann i slutet av 1990-talet.

En hjälpande hand

Förr i tiden uppskattades skärsliparens tjänster och det hände också att han anlitades till annat som behövde göras på gården när han ändå var där. Ett par extra nävar uppskattades när större jordbruksredskap skulle flyttas eller när boskapen skulle rotera hagar. Särskilt uppskattat var skärsliparens förmåga att laga redskap. Numera kan man enkelt beställa stadiga grindar och andra tillbehör hos kellfri.se. Här finns också foderhäck nöt i olika utformingar beroende på vilken besättning man har. Bogstöd och låsgrindar finns att köpa till. På skärsliparens tid fick man ta vad man som fanns tillgängligt och hjälpas åt så gott det gick.

Skam och skuld

Att resa runt och slipa folks knivar och leva ur hand i mun var inget som passade alla. Ofta var skärsliparens liv ensamt och lite skamfyllt. Det fanns inga utsikter att förbättra livssituationen, men många kombinerade knivsipning med annat hantverk som de också passade på att sälja. Livet var hårt och skärsliparen fick passa sig för att få skulden för om något fattades på gården när han hade åkt vidare till nästa socken.