Yxor och knivar i filmens värld

Frågan är vad skräckfilmsgenren vore utan sina blodiga yxor, galna mördare och vassa knivar? Det finns otaliga karaktärer som antingen ligger på lur innan de attackerar sina offer eller som ger sig ut på vilda mordturnéer där de svingar sina vapen för glatta livet. Oavsett vilken mördare som härjar i dessa fiktiva världar kan man vara säker på att de har ett eller flera favoritvapen som de gärna använder. Karaktärerna ser ofta härjade och slitna ut, med kroppar som ser ut att vara angripna av långdagen artros. Ibland har de till och med svårt att svinga sina tunga yxor, vilket naturligtvis bara ökar spänningsfaktorn. Den som vill läsa mer om artros kan besöka https://www.artros.org för information och behandlingstips.

Hatchet

I den amerikanska skräckfilmen Hatchet från 2006 härjar den tragiske yxmördaren Victor Crawley som spelas av Kane Hodder. Handlingen kretsar kring en grupp turister som vill prova en läskig och hemsökt träskvandring i New Orleans. Tyvärr går de vilse i den överväxta träskmiljön och det dröjer inte länge innan de får betala för äventyret med sina egna liv. En hämndlysten och vanställd mördare utrustad med en rejäl yxa tänker se till att ingen lämnar träsket levande.

Halloween

Seriemördaren Michael Myers sätter skräck i den lilla staden Haddonfield i den amerikanska rysaren Halloween från 1978. Redan som sexåring mördade han sin syster med en kökskniv. När han ska ställas inför rätta femton år senare rymmer han och börjar knivmörda unga barnvakter i samhället där han växte upp. Filmen har blivit kultförklarad och har fått en hel del uppföljare. Jamie Lee Curtis gjorde sin skådespelardebut som offret Laurie Strode. Karaktären Myers blev känd för sin läskiga mask, sin blå mekanikeroverall och sina knivar. Nick Castle och Tony Moran spelade Myers med och utan mask.

Ax ‘Em

Filmen “Ax ‘Em” från 1992 har fått blandad kritik, men den bjuder på ett läskigt yxdrama i vildmarksmiljö. Handlingen kretsar kring en grupp ungdomar som tänker spendera helgen i en avlägsen stuga i skogen. Äventyret tar dock en helt annan vändning då en gammal skolkamrat som tros ha mördats av sin far fortfarande är i livet. Traumatiserad och djupt störd efter attacken är Harry, som spelas av Archie Williams, ute efter hämnd. Han tänker yxmörda allihop.

A Nightmare on Elm Street

Den amerikanska skräckrullen “A Nightmare on Elm Street” från 1984 har blivit kultförklarad och har en hel del uppföljare. I huvudrollen som psykotisk barnamördare hemsöker Freddie Krueger förorten Springwood. I levande form knivmördade han små barn tills samhället fick nog och brände upp honom i en lynchmobb. Några år senare börjar barnen i grannskapet lida av hemska mardrömmar där en vanställd man i hatt med sylvassa knivar på fingrarna jagar dem. De inser snart att om han får tag i dem dör de inte bara i drömmen utan på riktigt. Karaktären spelades av Robert Englund. Många skräckfilmer anklagas för att vara banala och på gränsen till komiska men “Terror på Elm Street” är riktigt skrämmande. En hel del barn får sätta livet till innan man lyckas sätta punkt för den sluge Kreugers mordturné.