Överleva i skog och mark

Det blir mer och mer populärt att söka sig till skog och mark för både rekreation, frisk luft och återhämtning. För en del handlar det också om att komma nära naturen på ett sätt som man kanske varken har tid eller möjlighet till annars. Många testar också sina egna gränser inspirerade av diverse överlevnadsprogram på TV. Kan man överleva på egen hand i skog och mark?

Överlevnadsutrustning

Det kan låta lätt att bara ge sig ut i skogen med en yxa och en kniv för att leva av det man kan hitta och bygga en koja av spillved och vindpinade grenar. Riktigt så enkelt är det inte, men nästan. Med verktyg som yxa och kniv kan man faktiskt skaffa sig ved till en brasa och ordna ett enklare vindskydd. Båda verktygen har med fördel använts rent historiskt för att skaffa virke till varierande byggen samt för att skaffa mat. Vandrare har till exempel oftast inte med sig bestick utan använder kniv för att äta.

Verktygsunderhåll i skog och mark

Naturligtvis är det viktigt att kunna slipa verktygen även när man befinner sig på skogsvandring eftersom både yx- och knivsegg kan få skador eller bli slöa. Risken för olyckor ökar också med dåligt slipade verktyg som slinter istället för att få fäste när de används. En liten slipsten eller flatfil passar utmärkt att förvara i ryggsäcken på ett överlevnadsäventyr och kan definitivt vara till både hjälp och nytta. På detta sätt underlättas verktygsunderhållet och sliputrustningen är varken särskilt tung eller skrymmande.

Planering

Att ge sig ut i skogen med yxa och kniv i verktygsbältet och föreställningen om att ta dagen som den kommer stämmer bara till viss del. Ett lyckat överlevnadsäventyr i vildmarken kräver noggrann planering för att både lyckas och undvika onödiga faror och problem. Att packa rätt är A och O. Man behöver kunna göra upp eld, ha en fulladdad mobiltelefon, tala om var man befinner sig samt se till att ha ficklampa, karta, kompass, sovsäck och reservkonserver. Dessutom behöver man ha grundläggande kunskaper om Allemansrätten. Inte minst måste den bärbara sliputrustningen inhandlas och packas ned.

Ordna egen friluftsutrustning

Många vandrare och friluftsentusiaster väljer att sy till egna detaljer på existerande frilufstutrustning för att handeln saknar de tillbehör som erfarenheten har visat behövs. En hel del syr också egen utrustning från grunden och hittar tyg och exlusiv metervara hos svenskttenn.se. Man kan till exempel sy egna sovsäckar, sovsäcksöverdrag samt jackor eller byxor med exakt rätt passform. Den ekonomiska aspekten spelar naturligtvis också roll. Vildmarksutrustning är ofta en kostsam historia och genom att tillverka det man kan själv kan man minska sina omkostnader med 10 till 15 %. Man kan dock behöva lägga ner lite tid på projektet innan det ger utdelning på vildmarksturen.