Ta hand om dina knivar

Att slipa knivar är en hel vetenskap, ändå har folk gjort det sedan urminnes tider och i tusentals år. Var kunskaperna bättre förr kanske? Nåväl, här kan du få lite mer kött på benen om hur du tar hand om dina knivar.

Tidningen Aftonbladet testar knivslipar och där framkommer det att knivsliparna som finns på marknaden inte är så bra som det sägs, och att en av dem dessutom till och med förstör eggen på kniven. Är du riktigt rädd om dina knivar rekommenderas du att istället använda andra metoder.

Förvaring

Förvarar du dina knivar i ett särskilt fack i kökslådan? Det är inte bra. De kommer att skava mot varandra och eggen blir därför slöare. Det bästa är att hänga upp en magnetisk metallremsa på väggen och sätta knivarna där eller att använda ett knivblock. När du pysslar i köket eller fixar med dina knivar kan det vara skönt med lite musik, och vad passar då bättre än ett par hörlurar så att du har händerna fria till det du vill och behöver göra. Smidigare kan det inte bli, och väljer du dessutom trådlösa hörlurar behöver du inte vara rädd för att sladden hamnar i vägen för en skarp knivsegg heller.

Japanska och europeiska knivar

Japanska knivar är hårdare än europeiska och eggens vinkel är annorlunda. De europeiska knivarna är mjukare med tjockare blad och är oftast slipade i 20 till 25 graders vinkel. De japanska är hårdare och klarar en skarpare slipning och därför slipas de i 10 till 15 graders vinkel. Slipmetoderna skiljer sig därför åt för att behålla bladet så bra som möjligt under så lång tid som möjligt. Japanska knivar slits ner långsammare men är å andra sidan svårare att slipa skarpa igen.

Bryne

När du köper ett knivset följer det ofta med ett bryne. I många fall ser det ut som en metallpinne med ett handtag. Detta är inget du slipar kniven med, utan brynet används mer eller mindre för att rengöra kniven. När du bryner kniven tar du bort mikroskopiska partiklar som har lossnat när du använder kniven och genom att göra detta återställer du den ursprungliga eggen, men den slipas inte. Den blir bara renare och därmed en aning vassare när den är ren. Allt eftersom bryning och användande sker kommer eggen att bli lite rundad. För att återställa detta behöver kniven slipas på riktigt.

Slipning av kniv

För att slipa en kniv kan du använda slipsten eller en rullslip, men se då till att rullslipen är av bra kvalitet så den inte förstör kniven. En slipsten passar till den som verkligen är rädd om sina knivar och sätter en ära i att ha välslipade knivseggar. Det tar ett tag att lära sig tekniken och du ska ha olika sorters slipstenar beroende på vad du har för kniv. Du fuktar slipstenen och sörjan som bildas på ytan drar du kniven genom. Det finns slipstenar av olika grovkornighet och detta kallas för gritantal. 200 – 300 i grit tar bort hack i eggen, 1000 – 1500 grit passar vardagsslipning och över 3000 grit polerar eggen.