Smart slipning av knivar och yxor

Knivar och yxor är bra redskap att använda för olika ändamål. Med tiden kan eggen slitas ut och då kan man behöva slipa den för att redskapet ska kunna användas optimalt igen. Det finns flera metoder som är bra att använda för att slipa yxor och knivar.

Slipning av yxa

En yxa slipas på samma sätt som en vanlig kniv. Dock kan det, beroende på modell på yxan, krävas lite olika slipmetoder och det finns bra tips på slipteknik för yxor som är bra att känna till. Man kan slipa en yxa med vanligt sandpapper, men ett bra alternativ för en effektiv slipning, är en våtslipmaskin. Även en bänkslipmaskin till yxan fungerar utmärkt! Att fräscha till ett föremål som en yxa kan göra att den blir som ny! Att renovera föremål är ett bra sätt att förnya utan att behöva köpa nytt. Detsamma kan gälla andra saker, som att renovera bostaden. Om man behöver renovera ett badrum och dessutom bor i Eskilstuna, kan man unna sig en badrumsrenovering Eskilstuna med kunnig personal och perfekta resultat! En skogsyxa ska gärna ha en vinkel på 35-40 grader när man slipar den, för en hållbar egg, medan en allroundyxa kan ha en vinkel på cirka 25-30 grader. Yxor kan ha både en rak eller rundad kant beroende på modell, utformning och funktion.

Effektiv slipning av knivar

Knivar är mindre än yxor och det finns bra tips på hur man slipar knivar och de kräver inte en hel maskin. En slipsten kan återskapa knivens skärpa med cirka 70 %, men därefter måste man lämna in kniven för en professionell slipning med maskin om den ska bli som helt ny. En kniv kan även slipas med speciella mindre knivslipar anpassade för olika typer av knivar. Genom att lägga och dra kniven några gånger i en v-formad öppning på slipanordningen, får man tillbaka en riktigt god skärpa.