Val av brynstål

 

Ett brynstål förstör inte eggen utan gör bara att det bibehåller sin skärpa. När resultatet inte blir som det brukar, är antingen stålet slut eller så gör du fel rörelse. Testa då en brantare vinkel för kniven.

Ett brynstål eller skärpstål som det också kallas ibland, brukar hålla några år, beroende på hur ofta du använder dem. 2-3 år brukar vara det vanligaste. De kommer i stål, diamant eller keramik eller andra material som ibland anses vara de bästa. Ett exempel är PX88 som dock är dyrare. Se över vilka knivar du har och vilket material de har och välj brynstål efter det. Det stålet som klarar av de flesta knivar är av diamant, så om du bara vill köpa ett enda skärpstål så rekommenderas just det.

Diamant är det som river mest på knivarna och keramik är finare och ger en mer polerande effekt.

De japanska knivarna är mycket hårda så här behövs diamantbryne. De ger också det snabbaste resultatet.

Kolla upp rekommendationer på knivarna eller hör dig för hos tillverkaren.

Keramiskt brynstål

Passar dig som skärpar dina knivar nästan dagligen. Det sliter inte lika mycket på dem och har du dessutom knivar av keramik, passar det här bäst. Keramiska brynstål är mer känsliga för slitage och måste rengöras noga, annars så biter de inte på knivarna.

Ta därför lite Svintooch doppa det i ättikssprit. Dra det försiktigt upp och ner runt brynet ett fyrtiotal gånger. Torka sedan av redskapet med lite varmt vatten och diskmedel. Upprepa proceduren några gånger och torka sedan brynet ordentligt. Brynet ska vara ordentligt vitt eller ljust när det är rengjort.

Alla stålbryn bör naturligtvis rengöras då och då och normalt räcker det med varmt vatten och lite diskmedel om det inte är extra känsliga brynen.