Skillnaden mellan underhåll och riktig slipning

 

Underhålla sina redskap brukar man göra efter varje användning eller möjligtvis efter några gånger. Att underhålla eggen på kniven eller yxan är alltså inte detsamma som att slipa redskapet.

Man brukar rekommendera att grundslipa sina knivar en till två gånger om året. I restaurangbranschen behövs det göras lite oftare. Det märks om kniven är slö, då är det dags för en omgång. För att slipa kniven finns hemmaslipar för knivar, men många av dem nöter ännu mer på eggen än vad som är bra. I början kan eggen kännas vass men efter några veckor är kniveggen som borta igen. Se därför till att köpa en riktigt bra hemmaslip som inte förstör knivarna för mycket.

När en kniv slipas blir eggen som ny och känns ordentligt vass igen.

Ett litet tips

Ett tips när du använder brynstål för att underhålla vinkeln, är att känna med nageln åt vilken sida eggen lägger sig mot. Dra försiktigt med nageln och där den fastnar, är vinkeln på eggen. Då får man fortsätta med brynet tills vinkeln är rak igen. Poängen är att hela bladet alltså ska vara helt rak.

Det betyder att man i början kan behöva dra med brynet fler gånger på den ena sidan än den andra, och först när vinkeln är så rak som möjligt, kan man skärpa eller bryna kniven lika många gånger på varje sida, t.ex. ett tiotal.

Dra kniven uppifrån och ned och gör det inte för fort om du är ovan. Det är bättre att du koncentrerar dig.

Våtstenar för slipning

För stålknivar är den enklaste och billigaste metoden att köpa en våtsten. De kommer i olika “grit”, vilket betyder finheten av korn.

  • En sten med 3000-6000 grit ( högsta finheten) ger en mycket stark skärpa på kniven
  • En sten med 1000-1500 grit ger en bra skärpa
  • En sten med 200-250 grit ger en grundslipning

Innan man använder våtstenen så ska den blötas med lite vatten. Lägg sedan kniven i 45-gradig vinkel och för den upp och ned. Slipvinkeln ska vara 10-15 grader och det finns slipstöd att köpa.

OBS! Tänk på att keramiska knivar inte kan slipas med våtsten utan måste slipas med diamantverktyg. Stenarnas material är nämligen mjukare än keramiken i knivarna.

Som alternativ till våtsten kan man också införskaffa en slipsten som inte bara slipar knivar utan andra verktyg med egg, som t.ex. yxa.