Hur tar man hand om sina knivar och yxor?

 

De flesta av oss råkar ut för slöa knivar eller yxor då och då, kanske när vi står i köket och ska laga en stor middag eller när vi är utomhus i trädgården för att jobba. Eggen kanske har gått sönder eller verktyget är helt enkelt allmänt slött och behöver slipas.

Det som är det viktiga när du jobbar med knivar och yxor, är att redskapet har en vass egg.

Om en kniv inte är vass, förstörs den maten som skärs upp. Fibrer går bl.a. sönder på kött och fisk.

Dessutom behövs olika knivar till olika mat och råvaror. Skär inte allting med samma kniv och använd olika skärbrädor.

Att sköta om sina redskap är A och O. Då behöver du inte få en otrevlig överraskning, eller köpa nytt så snabbt.

Knivarna

Knivar används i regel varje dag i matlagning och behöver därför mycket underhåll. Rengör knivarna direkt varje gång du använt dem, med ljummet vatten och lite diskmedel, och se till att de torkar omedelbart. Diska dem inte i diskmaskin utan för hand. Ställ dem sedan i ett knivställ eller häng upp dem på magnetlist, så de inte stöter ihop med annat material.


För att hålla dem vassa kan man använda ett brynstål några gånger på varje sida så att eggen står upp. Brynstål eller bryne som det också kallas, slipar inte knivar utan underhåller dem bara. Man kan göra det varje gång man använder kniven för att behålla bladets vinkel. Anledningen är att efter varje användning, så viker sig knivbladet en aning och vinkeln ändras och därför använder man brynstål för att räta upp den igen. Denna behandling gör dock att eggen slits och till slut måste man slipa sina knivar. Det kan man göra själv med en hemmaslip eller gå till ett sliperi och få det utfört professionellt.

Yxan

Låt yxan få vila på ett torrt ställe men låt det inte vara för varmt utan låt den stå i rumstemperatur, annars kan skaftet torka och dra ihop sig. Sätt alltid på skyddet på eggen när det är torrt så att inte den delen rostar. Däremot kan du smörja in eggen då och då med lite symaskinsolja om den inte ska användas på ett tag. Det förhindrar också rostangrepp. Kolla att skaftet sitter ordentligt och inte är på väg att lossna. Slå heller aldrig på något med baksidan av yxhuvudet. När skaftet börjar bli nött, kan du skafta om yxan såhär:

  • Se till att redskapet är ordentligt torrt
  • Såga bort skaftet precis vid yxögat
  • Ta bort resterna och limmet och rensa ögat
  • Slå in det nya skaftet i ögat och ta sedan bort delen som sticker ut på andra sidan
  • Fyll ut ögat med en stålkil eller en trebenad järnkil så skaftet får fäste ordentligt. Man kan montera in en träkil som extrahjälp också, så det blir dubbelt fäste
  • Olja in skaftändan